Ajankohtaista

Apteekkiasiointi koronaepidemian aikana

Apteekkiasiointi koronaepidemian aikana

Palvelemme sinua myös koronaepidemian aikana.

Verkkoasiointi on oivallinen tapa hoitaa apteekkiasiat myös koronaepidemian aikana. Voit tilata tuotteet kotoasi käsin ja toimitamme ne sinulle. Suomessa ei tällä hetkellä ole pulaa lääkkeistä, joten kotiin ei ole tarpeen hankkia ylisuuria lääkevarastoja varmuuden vuoksi. Voit rauhassa seurata tilannetta ja hankkia lääkkeitäsi sitä mukaa kun ne vähenevät. 

Luotettavaa tietoa koronaviruksesta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi . Viruksen leviämisen estämiseksi on erityisen tärkeä huolehtia hygieniasta ja panostaa käsienpesuun.

Pidetään huolta toisistamme!

Matkalla mielikuvitusmaailmoihin

Matkalla mielikuvitusmaailmoihin

Lahjoita lapselle arvokasta aikaa: lue hänelle. Vuorovaikutus ja jaettu tarkkaavuus kirjojen parissa poikivat paljon, ja kenties auttavat säilyttämään lukuharrastuksen aikuisuuteen saakka.


Puolitoistavuotiaalla on hiukset pörröllään ja vielä vähän unihiekkaa silmissä. Pinnasängystä päästyään hän marssii suoraan kirjapinon luokse olohuoneeseen. On meillä kirjahyllykin, mutta lastenkirjat ovat löytäneet päivittäisen säilytyspaikkansa olohuoneen sohvalta tai lattialta.  

Lapsi valitsee tarkasti, minkä kirjan haluaa luettavaksi. Seuraavaksi hän vie kirjan sohvalle, kiipeää itse perässä, ja katsoo minuun päin. Joka-aamuinen lukuhetki on alkamassa. Luemme kirjan lapsen tahtiin, mikä toisinaan tarkoittaa joka aukeaman tarkkaa tutkimista ja toisinaan pikakelausta. Joskus kirjoja on useampikin, ja niitä luetaan aamupalaan saakka.  


Olen lukenut lapselleni hänen syntymästään saakka. Tällä tavoin hän oppii ja kuulee omaa äidinkieltään, ja alkaa hahmottaa sanojen ja virkkeiden rajoja. Kirjoissa on myös kieltä, jota emme arkisissa tilanteissa tule käyttäneeksi: lapsen kieli siis rikastuu, ja hän saa samalle asialle useamman eri sanan tai merkityksen. Lapsen mielikuvitus saa lisää virikkeitä, kun kirjoissa kaikkea ei ole videoiden tapaan pureskeltu valmiiksi.


Erään tutkimuksen (https://yle.fi/uutiset/3-8711651)  mukaan kirjoja omalla ajallaan lukeva nuori osaa 70 000 sanaa, kun taas kirjoja lukematon osaa 15 000 sanaa. Tämä ero on aika melkoinen, ja ulottunee niin tunteiden sanoittamiseen, tiedon omaksumiseen kuin mielikuvitukseenkin. Paljon lukevilla on selvä kotikenttäetu vaikkapa työnhaussa, jossa tarvitaan kirjallista tuottamista ja kuvailevaa kieltä. Näenkin, että lukutaito on nykyajan eloonjäämistaito.


UNESCO on asettanut huhtikuun 23. päivän maailman kirjan päiväksi. Päivä kannustaa ihmisiä löytämään kirjojen ilon. Ketään ei luonnollisesti voi pakottaa lukemaan, mutta uskon, että jos kirjat ovat kodissa näkyvillä ja saatavilla aivan pienestä pitäen, niiden pariin saattaa eksyä useammin. Videoilla ja lastenohjelmilla on toki oma paikkansa ja niistä ei tarvitse kantaa huonoa omatuntoa, mutta mikään video ei mielestäni korvaa sitä rauhoittumisen hetkeä ja vuorovaikutusta, jonka yhdessä lukeminen saa aikaan.


Kolme +1 vinkkiä


1) Lue lapselle erilaista kirjallisuutta: runoja, tarinoita ja tietokirjallisuutta. Anna lapsen valita, saatat yllättyä!


2) Huolehdi, että järjestät itsellesi aikaa lukea sinua kiinnostavia kirjoja. Myös äänikirjat lasketaan!  Itse pyrin lukemaan vähintään 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.


3) Osallistu lukuhaasteeseen. Esimerkiksi Helsingin seudun kirjastoilla on yhteinen HELMET-lukuhaaste. Siihen voi osallistua kuka vaan ja sillä tyylillä, joka tuntuu itselle omimmalta. Tärkeintä on, ettei aseta itselleen liian korkeaa kynnystä.


Bonusvinkki: Kirjastot ovat ihania aarreaittoja lapselle, joten menkää sinne, tutkikaa, ja viettäkää siellä aikaa. Näin lapsi ehkä palaa sinne myöhemmin omasta tahdostaan.


Terkuin Maija

Oman elämän Earth hour

Oman elämän Earth hour

Telkkari pauhaa. Puolitoistavuotias yrittää näyttää, kuinka hienosti hän kiipeää leluauton penkille. Onnistuttuaan hän vilkaisee meitä ylpeä hymy kasvoillaan. Mitä me vanhemmat teemme? Toinen ostaa junalippuja läppärillä, ja toinen selaa älypuhelimestaan remonttiasioita. Tärkeitä juttuja varmasti molemmat.  

Tuolla hetkellä pienen ihmisen kanssa kilpaili vähintään kolme elektronista laitetta samassa tilassa. Voisin sanoa, että ymmärsin tuolla hetkellä laittaa laitteet sivuun, sammuttaa television ja keskittyä ainoastaan ihailemaan lapseni taitoja.

Todellisuudessa ymmärsin jotain vasta iltana, jolloin TV oli alun perinkin kiinni ja sytytimme kynttilät valonlähteeksi:

Lapseni vallaton nauru, kun hän odotti isänsä kutitusta!  

Lapsen ilo, kun hän sai kaataa yhdessä rakentamamme palikkatornin.  

Tai ylpeys, kun hän pääsi leikkiauton päälle ja onnistui liikuttamaan sitä jaloillaan.  


Se tyyneys, joka olohuoneessamme vallitsi, oli huumaava.

Earth houria, eli ympäristöjärjestö WWF:n järjestämää maailman suurinta ilmastotapahtumaa vietetään lauantaina 30.3. kello 20.30-21.30. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Itse lasken valoiksi myös kaikki älylaitteet ja näytöt, joiden vähentäminen ennen nukkumaan menoa on muutenkin hyvä tapa.

Lähde mukaan earth houriin, sillä se ei vaadi sinulta mitään muuta kuin rauhoittumista kynttilän valon äärelle. Voit silti jutella, lukea kirjaa, pelata lautapelejä, leikkiä, tai keksiä vaikkapa jotain aivan uutta tekemistä! Kenties huomaat ympärilläsi jotain mihin et ollut kiinnittänyt aiemmin huomiota, tai löydät rauhan keskittyä jokailtaiseen tekemiseen ilman huomion jakamista laitteiden kanssa.


Kolme Viherapteekin vinkkiä

1) Vietä oman elämäsi earth houria kerran viikossa. Sulje laitteet ja keskity läheisiisi. Keskity siihen, millainen nauru lapsellasi tai lapsenlapsellasi on, kuinka viherkasvisi ovat kasvaneetkaan, tai kuinka kotikatusi on valmistautumassa kevääseen.

2) Asenna älypuhelimeesi sovellus, joka tarkkailee puhelimenkäyttöäsi. Itse käytän YourHour-nimistä sovellusta. Kun huomaat, miten paljon ja mihin aikasi kuluu, puhelimen käyttöä tekee mieli tehostaa.

3) Vaikka Earth hour ei ole ensisijaisesti sähkönsäästötapahtuma, annan vinkin energiankulutuksen vähentämisestä. Säädä kotisi sisälämpötilaa alemmas vähintään makuuhuoneista. Itse pidän siitä, kun saan iltaisin käpertyä viileisiin lakanoihin viileässä makkarissa. Yöni nukun tällöin paremmin.


Terkuin Maija

Henkilötietojen käsittely apteekissa

Henkilötietojen käsittely apteekissa

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) sovelletaan 25.5.2018 alkaen kaikissa EU:n jäsenmaissa. Apteekissa henkilötietojen käsittely perustuu yleisen tietosuojalainsäädännön ohella apteekkitoimintaa koskevaan lainsäädäntöön.

Apteekissa henkilötietoja tarvitaan reseptiasioinnin yhteydessä. Henkilötietoja käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Apteekin työntekijöillä on yleisen salassapitovelvollisuuden lisäksi asiakkaan lääke- ja terveydentilatietojen osalta lakisääteinen elinikäinen salassapitovelvollisuus.

Mistä apteekki saa tietoja?
Reseptejä toimitettaessa käsitellään asiakkaalta ja kansallisista rekistereistä saatuja tietoja. Oikeus reseptiasiointiin varmistetaan henkilöllisyystodistuksesta, Kela-kortista, potilasohjeesta tai paperisesta reseptistä.
Apteekki hakee asiakkaan suostumuksella tiedot määrätyistä resepteistä sähköisesti Kelan Reseptikeskuksesta. Kelasta apteekki saa tarvittavat lääkekorvaustiedot sekä tiedon mahdollisesta työpaikkakassasta tai toimeentulotukeen kuuluvasta maksusitoumuksesta. Muut maksusitoumukset apteekki kirjaa järjestelmäänsä asiakkaan esittämistä dokumenteista. Mikäli asiakkaalla on voimassa oleva apteekkisopimus, saadaan tästä tieto sopimukseen kirjatulta apteekilta.

Minne apteekki siirtää ja luovuttaa tietoja?
Toimitettujen reseptien tiedot tallentuvat apteekin tietojärjestelmiin, jossa ne säilytetään 13 kuukautta. Tämän jälkeen tiedot arkistoidaan viideksi vuodeksi. Kelan Reseptikeskukseen tallennetaan reseptien toimitustiedot sekä paperi- ja puhelinreseptien tiedot. Kelalle luovutetaan Kelan tai työpaikkakassan korvaamien lääkeostojen tilitystiedot. Mikäli oston maksajana toimii jokin muu osapuoli (esim. vakuutusyhtiö, toimeentulotuki), laskutustiedot välitetään sopimuksen mukaan. Reseptejä uudistettaessa apteekki lähettää uudistamispyynnön Kelan Reseptikeskukseen, joka välittää pyynnön automaattisesti asiakkaan ilmoittamaan terveydenhuollon yksikköön. Ostojen laskutuksessa, koneellisessa annosjakelussa tai apteekkisopimusten tarkistamisessa apteekki voi käyttää alihankkijoita, jotka toimivat tällöin henkilötietojen käsittelijöinä. Henkilötietojen käsittely tapahtuu aina apteekin ohjauksessa.
Terveydenhuollon valvontatilanteissa voidaan pyynnöstä luovuttaa reseptiostosten tietoja valvovalle viranomaiselle.

Lisätietoja
Apteekin henkilökunnalta voi milloin tahansa pyytää tietosuojaselosteen tai lisätietoja henkilötietojen käsittelystä.

Apteekkimme arvot

Apteekkimme arvot

 

EKOLOGISUUS JA VIHREÄT ARVOT
Suomen luonto on rikkaus, jota pitää vaalia ja arvostaa. Haluamme jättää sen puhtaana myös jälkipolville ihailtavaksi. Huomioimme ympäristön kaikessa tekemisessämme.

YHDESSÄ
Toimimme yhdessä toinen toistamme auttaen.

MEILTÄ SINULLE
Tarjoamme jokaiselle asiakkaallemme yksilöllisen, luottamuksellisen, henkilökohtaisen ja ainutlaatuisen asiakaspalvelukokemuksen. Pyrimme ylittämään odotuksesi!

HYVÄÄ OLOA JA MIELENVIRKEYTTÄ
Positiivinen asenne, liikunnallisuus, arjessa jaksaminen ja arjessa tukeminen.

STEP BY STEP
Apteekki lähelläsi, jatkuvasti kehittyen. Elämäsi eri vaiheissa mukana.